Vluchtladder dakraam

Met een vluchtladder dakraam wordt een uitwerp ladder bedoeld die in noodsituaties een uitweg biedt via het dakraam. Een zolderverdieping is bij brand een slechte locatie om nog een uitweg naar beneden te vinden om via het huis binnendoor naar buiten te komen. Een vluchtladder dakraam biedt dan uitkomst omdat deze bijvoorbeeld aan het raamkozijn van het dakraam op de zolder kan worden bevestigd. Er zijn meerdere modellen geschikt als vluchtladder om via het dakraam een veilige weg naar buiten te zoeken in het geval van een noodsituatie, zoals brand in de woning. De uitwerp ladders kunnen over het algemeen aan meerdere bevestigingspunten worden vastgemaakt, zodat een dergelijke vluchtladder ook prima geschikt is om weg te vluchten via het dakraam. De vluchtladder moet dan uiteraard wel over een lengte beschikken dat er vanaf het dakraam een uitweg naar een locatie op een lager gelegen niveau kan worden gevonden.

Lengte vluchtladder dakraam

Om de benodigde lengte van de vluchtladder voor een dakraam te kunnen berekenen, dient er uiteraard vanaf het dakraam gemeten te worden naar de locatie op de grond of eventueel een plat dak, waar vandaan de grond op een veilige manier kan worden bereikt. Afhankelijk van de afstand vanaf het dakraam tot het veilige niveau kan er bijvoorbeeld een vluchtladder worden gekocht met een lengte van zeven meter of met een lengte van tien meter. Er zijn zelfs vluchtladders beschikbaar die een lengte hebben van zestien meter, zoals de ATV vluchtladder, die net als de noodladders van de andere lengte bij Allesveilig.nl kunnen worden besteld. De uitwerp ladder kan eenvoudig worden bevestigd en vanuit het dakraam naar beneden worden uitgerold. Het draaggewicht bepaalt hoeveel mensen er tegelijk kunnen afdalen. Een draagcapaciteit van vijfhonderd kilogram houdt in dat er dus meerdere personen af kunnen dalen via de vluchtladder en vanuit het dakraam.

Extra stabiliteit vluchtladder dakraam

Een vluchtladder die dienst moet doen om mensen vanuit het dakraam vanaf een redelijke hoogte naar beneden te laten gaan, moet natuurlijk over de nodige stabiliteit beschikken. Er zijn dan ook vluchtladders beschikbaar die over uitklapbare afstandshouders beschikken die de extra stabiliteit waarborgen. Bij de keuze voor een van de vluchtladders voor het dakraam kan dus rekening gehouden worden met de extra stabiliteit, maar ook met de laddersporten. Het is natuurlijk de bedoeling om bij brand op een veilige manier naar beneden te komen en dat kan met de ladders die speciaal voor het vluchten via het dakraam zijn ontwikkeld. Het is mogelijk om de verschillende modellen direct online te bekijken en gelijk een bestelling te plaatsen voor het kopen van een vluchtladder waarmee de woning via het dakraam verlaten kan worden.  In dat geval is er in elk geval sprake van een situatie, waarin men een vluchtroute heeft via het dakraam.