Uitklapbare vluchtladder

Een uitklapbare vluchtladder biedt in noodsituaties als bij brand uitkomst om een extra vluchtroute naar buiten te realiseren. Brand ontstaat op onverwachte situaties en vaak ook in de nacht als men op een bovenverdieping ligt te slapen. De weg binnendoor om via de voordeur of achterdeur het huis te ontvluchten is dan veelal al afgesloten. De enige manier om dan het huis of de flat te verlaten is door naar buiten te gaan via een raam of een balkon. Zijn er geen mogelijkheden om op een veilige manier via het raam of balkon het huis of de flat te verlaten, doordat de enige weg naar beneden leidt, dan is de uitklapbare vluchtladder levensreddend. De uitklapbare vluchtladder kan door de eenvoud in het gebruik onder alle omstandigheden dienst doen en dus ook in paniekerige situaties, waarin alle tijd kostbaar is om niet in een brandende woning te blijven.

Kenmerken uitklapbare vluchtladder

Een uitklapbare vluchtladder beschikt over bepaalde kenmerken, die ervoor zorgen dat er een veilige vluchtmogelijkheid wordt geboden in noodsituaties. Een van de kenmerken van een uitklapbare vluchtladder is het simpele gebruik ervan. Met een aantal handelingen kan de vluchtladder in gereedheid worden gebracht en kunnen de aanwezigen het pand veilig verlaten. Het materiaal waarvan de uitklapbare vluchtladder is gemaakt bestaat veelal uit een combinatie van touw en een stalen ketting of staalkabel. De opvouwbare ladders zijn licht van gewicht en kunnen in uiteenlopende lengten worden geleverd. Een van de andere overeenkomstige kenmerken is dat de uitklapbare vluchtladder speciaal ontworpen is om in paniekerige noodsituaties in korte tijd dienst te laten doen. De meest simpele manier om de uitklapbare vluchtladder te gebruiken is het raam te openen en de ladder aan de vensterbank te bevestigen. Na de bevestiging kan de uitklapbare vluchtladder direct worden uitgerold en gebruikt worden. Er kunnen over het algemeen meerdere mensen tegelijk van deze gecreƫerde vluchtroute gebruikmaken.

Uitklapbare vluchtladder testen

Na het kopen van de uitklapbare vluchtladder is het natuurlijk aan te raden om in de praktijk te kijken hoe simpel het systeem werkt. Er kan een keuze worden gemaakt uit verschillende bevestigingspunten, waarna de ladder uitgerold kan worden. Aangezien het geen noodsituatie is, hoeft er niet daadwerkelijk afgedaald te worden, maar kan de uitklapbare vluchtladder weer opgevouwen worden en op een eenvoudig bereikbare plaats nabij de gekozen vluchtroute worden bewaard. Door het een keer in de praktijk te testen zal het in een panieksituatie bijzonder eenvoudig zijn om de uitklapbare noodladder te gebruiken. Zorg er wel voor dat de vluchtladder wel altijd makkelijk te bereiken is, zodat er in een noodsituatie niet eerst naar gezocht hoeft te worden. Zeker bij brand in de woning is elke tijd kostbaar en kan men het beste zo snel mogelijk het brandende huis verlaten.